Muzika je Zvonko Radost

Top lista #8 16.02.2015. - 22.02.2015.

1

NOVO!

Mizar

Night over Yugoslavia

Mizar (Мизар) iz Skopja osnovan još 1983., u zlatna vremena regije koja se tada zvala Jugoslavija. Regija je tada bila multikulturalna pa je njihov spoj post-punk, darkwave i gothic rocka sa vokalima koji dolaze iz tradicionalnog makedonskog folklora i bizantske muzike bio jako dobro prihvaćen. Kao Joy Division s ortodoksnim popom na vokalu. Iako se na vokalima kroz ova tri desetljeća izmjenjuju Risto Vrtev, Goran Tanevski, Goran Trajkoski i na kraju Rubin Kantar, Mizar je uvijek bio karakterističan po jakom i mističnom vokalu. Na Zvonku smo ih predstavili prošle godine s pjesmom “Nebo” gdje pak pjeva Jana Burce.

2

2 1 17

J.R. August

Change of Seasons

 J.R.August odnosno JohnJohn Raven August, pravog imena Nikola Vranić muzički je vudrenkind iz Zaboka u Zagorju. Nikola je, iako ima tek 24 godine, skupio golemo iskustvo svirajući u raznim bendovima (Woodoo Lizards među ostalima) i sad sam jezdi regionalnim bespućima predstavljajući svoju romantičnu kvadrologiju „Change Of Seasons“. Nikola je u međuvremenu okupio bend s kojim je prvi puta nastupio 12.2. u vintage Industrial Bar-u na prvom Zvonku – Live gdje su nastupili još i Sara Renar te Stray Dogg.

3

6 1 8

Mahatma

I Play You Vibrate feat. J.R. August

Nakon 10 godina Mahatma se vraća novim albumom “Love and Music“ koji donosi njihovu karakterističnu grungersku dušu oplemenjenu raznolikom muzikom. Najavni singl “I Play You Vibrate“ predstavlja Nikolu Vranića aka J.R. August koji je ovaj tjedan također na Zvonkovoj listi. Zanimljivo je da su Zagorci snimili spot u Beogradu koji je, kako kažu, u muzičkom smislu, Berlin 21. stoljeća, jer je scena autentična i jaka. Na albumu se nalazi 11 pjesama koje će izdavati jednu po jednu sve dok album ne nastane. Ukoliko ste nestrpljivi poslušati kako zvuči novi album možete ga čuti uživo na velikom HOP festivalu 21.2. u Tvornici Kulture u Zg.

4

NOVO!

the fischermen

pack your bags, we are leaving

The Fischerman iz Novog Sada, počeo je kao solo projekt Gabija Fischera nakon što je prestao s radom u alter indie bendu Till. Na njegovu muziku utjecali su kompozitori kao što su Éric Satie, Claude Debussy, Frédéric Chopin, ali i suvremenici Bob Dylan, Tom Waits, Nick Cave te majstori eksperimentalne gitare Marc Ribot, Lee Ranaldo, Thurston Moore i Efrim Menuch. Projekt je postao bend u sastavu: Gabi Fischer – vokal i piano, Vlada Rašković - bas, Filip Đurović – bubnjevi, Boris Popov – harmonika i Nikola Dražić – gitara. Gabi radi muziku slobodnu od forme, muziku koja te zavede da bi izazvala drhtaj.

5

NOVO!

Duke B ft Krste Rodzevski

Tango To The Hilt

Tango To The Hilt je atipična pjesma za Zvonka, ali i prikladna iz istog razloga, jer muzika je najbolja kad je drugačija. Duke Bojadžiev (a.k.a. Duke B) je kompozitor iz New York-a koji je rođen i odrastao u Makedoniji. Njegova biografija je impresivna jer je Duke, među ostalima, surađivao s režiserima Jonathan Demme, Denisom Tanovićem i Stole Popovim za čiji je film komponiran “Tango To The Hilt”. Fun fact: Duke Bojadžiev i Krste Rodževski su liječnici. Duke je diplomirao medicinu, ali se ipak odlučio posvetiti muzičkoj karijeri, dok je Krste vrlo cijenjeni psihijatar koji živi i radi u  New York-u.

6

9 3 7

Vlasta Popić

Ako nisam dobra

Kad na noise pop Artan Lili dodate punk dobili ste Vlastu Popić. Nije to slučajno jer Regija, barem u kulturnom smislu, cijelo vrijeme komunicira i dokazuje kako smo jedna duša. "Ako nisam dobra" prvi je singl koji najavljuje novi album "Kvadrat" koji će objaviti krajem 1. mjeseca 2015. za Moonlee Records , te kao besplatan download na Bandcamp-u. Priča počinje s gitaristom i pjevačem Ivanom Ščapecom Ivčom koji je pokrenuo projekt Seine . Nakon par snimaka pridružila mu se Tena Rak, a kad im dodate bas Dimitrija Petrovića (Radost!) dobijete Vlastu Popić. Na Zvonku smo ih predstavili 2013. sa singlom „Vampiri“.

7

3 3 2

Lolacoaster

Footsie

Četvorka iz Zagreba, duhovitog naziva Lolacoaster, svira interesantan stil koji sami nazivaju melodično jebanjeumozak. Krajem prošle godine izdali su album prvijenac Lolapop s kojeg predstavljamo stvar “Footsie“, na koju je bend jako ponosan jer su je pustili i izvan Regije na Manchesterskom radiju, što pak Zvonka ne fascinira previše s obzirom da je regionalna scena ipak najjača na svijetu. Bend čine: Julija Savić (vokal) i Nikola Betica (gitara), a kasnije su im se pridružili Marjo Jamnić (bas) i Nikola Švenda (bubnjevi).

8

10 8 3

Koala Voice

Nothing (Kangaroo's a neighbour)

Koalino stanište je Slovenija, točnije Kisovec. Doduše vrlo su ugrožena vrsta jer ih ima samo 4 i to jedna ženka Manca Trampuš koja svira gitaru i pjeva te tri mužjaka: Miha Prašnikar na bubnjevima, Domen Don Holc na gitari i Tilen Prašnikar na bas gitari. Uskoro, u 2. mjesecu, im izlazi prvi album posvećen susjedu kenguru “Kangaroo's a neighbor”. “Nothing” je drugi singl s novog albuma koji najbolje govori što koale uglavnom rade.

9

1 1 2

Denis Katanec

Pejotl

Kad čujete da netko s nesavršenim glasom pjeva savršeno odmah znate da se radi o nečemu velikom. Nije trebalo puno da Denis počne iskakati iz paštete, svira s Avdićem u Tvornici, svira svugdje od Beograda do Zaboka, album Sve moje Laurie je među najboljim albumima 2014. svih relevantnih lista, a evo već je tu i nova stvar „Pejotl“ koja najavljuje novi EP. Malo svira sam, malo s Okanagan LTD, pa malo Felon. Denis je prevelik za ovako malu zemlju, sva sreća da ga Regija razumije. Preporuka: Jedra, Listopad, Florian.

10

NOVO!

Loutseau

Oreo Galaxy

Lucijan Kranjc nam dolazi iz Ljubljane, a njegov elektro projekt Loutseau postoji od 2011. Loutseau stvara muziku koja vas u isto vrijeme pokreće i odmara, kao san u snu. Stvar Oreo Galaxy nazvana je po popularnim keksima koje jedemo dok nam zvuci galaksije odmaraju uši.

Prijedlozi Na vrh

1

Irena Žilić

On My Own

Zagrebačka kantautorica Irena Žilić  putuje diljem Regije i predstavlja svoj album “Travelling”. Nakon velikog hita “Scars” predstavljamo vam “On My Own” iako je bilo teško odabrati među 11 pjesama, a ne znaš koja je bolja.  Cijeli album evocira uspomene s putovanja i budi ono dobro poznato uzbuđenje kad napokon radiš ono što si svaki dan radio kao dijete, putuješ i svaki dan otkrivaš nove stvari koje su uvijek uzbudljivije od onih već poznatih. Travelling nastavlja tamo gdje je stao prvi EP “Days Of Innocence” s kojeg smo na Zvonku imali stvar “By my side”

2

Wystan Whitman And Ivan Čkonjevic

Full Of Promise Land

Nikola Nešković aka Wystan Whitman aka (izmenavremena) iz Novog Sada zanimljiv je umjetnik koji nastupa pod različitim imenima s obzirom na jezik koji koristi. Tako Wystan pjeva na engleskom a (izmenavremena) na srpskom. U suradnji sa Ivanom Čkonjevićem iz Subotice na mandolini predstavlja nam pjesmu „Full Of Promise Land“ posvećenu velikom američkom folk pjevaču Pete Seeger-u. Ivan Čkonjević pak svira i surađuje s velikim brojem izvođača (Ana Never, Jesenji orkestar, Orkestar Gradovi utočišta...) tako da se radi o suradnji dvojice iznimnih umjetnika koja nije mogla završiti drugačije nego odlično.

3

Toni Kitanovski

Simonidas Wake Up Song

Toni Kitanovski iz Makedonije je kompozitor koji svira gitaru i koji je proveo 10 godina u Bostonu, zahvaljujući punoj Berklee školarini. Predstavljamo 7. pjesmu s njegovog novog albuma "3x3" koji je koncipiran tako da tri različite postave sviraju po tri pjesme. Prvi dio odsvirao je Toni Kitanovski Trio (uz Tonija još i Vasil Hadžimanov - Hammond Organ te Alex Sekulovski – bubnjevi), drugi dio Toni, Antoine Simoni – bas te Alex – bubnjevi, a treći dio, s kojeg je pjesma “Sinonida's Wake Up song“ uz Tonija tu su još i Kostas Theodorou – bas i Izzet Kizil – perkusije.

4

Kombo B

Vrtejba

Kombo B je bend koji se sastoji od druge generacije učenika Škole za udaraljke Zlatko Kaučić. 1.6.2014. nastupili su u glazbenoj školi u Novoj Gorici u sastavu Ivana Arjun Lukman, Matija Lavrenčič, Maj Palik Leskovec, Tina Jenko, Luka Zidarić, Tomi Novak, Alan Kudič, Žan Špehonja, Nejc Franca, Žiga Ipavec, Urban Kušar na bubnjevima i udaraljkama, Matjaž Bajc na basu, Peter Kastrin i Jan Jarni električna gitara. pridružili su im se i gosti: Boštjan Simona - alt saksofon, Jani Šepetavec - tenor saksofon i trombon, Mitja Mlakar, Damijan Valentinuzzi - trube i Gal Furlan - udaraljke.

5

Blu.Sine

Preslikava

Blu.Sine iz Ljubljane i dalje predstavlja svoj trip-hop album „Can You Hear In Color?“ koji možete i morate u cijelosti skinuti ovdje, a za vrijeme slušanja možete, ujedno, provjeriti jeste li sinestet. Bend čine Urška Bajec – vokal, Žiga Četrtič – klavijature i harmonika, Žiga Kroflič – gitare, semplovi, theremin, Bor Hodžić – bas. S istog albuma već smo predstavili i stvar “Pretežko srce“.

6

Pikolomini

Goli nepobedeni

Pikolomini je solo/pseudoband, muzički projekt iz Skopja iza kojeg stoji David Angelevski. Njegovi počeci sežu još tamo u 2004. kada je izdao pjesmu “Modern“ koja je kasnije izašla kao b-strana na EP-u “Disguises“, a za koju je Robotek napravio izvrstan remix. Od tada njegove pjesme nalaze se na raznim kompilacijama koje predstavljaju novu makedonsku scenu, a 2007. je objavio debitantski LP na kojem se nalazi 10 pjesama svaka u drugom muzičkom pravcu. “Goli nepobedeni“ je druga stvar koju predstavljamo s albuma “Megu mitovi i bombi“ izašlom u 12. mjesecu 2014., nakon pjesme „Avioni“.

Prati!

do sljedeće top liste