Muzika je Zvonko Radost

Top lista #40 28.09.2015. - 04.10.2015.

1

NOVO!

Khebez Dawle

Belsharea

Khebez Dawle je bend iz Sirije. Brodom su izbjegli u Grčku i odmah na plaži turistima dijelili CD svog novog, debi albuma. Pjesme su pisane kronološkim redom koji prati događaje od mirnih prosvjeda, preko nasilne reakcije režima, pa sve do izbjegličke krize. Žele promijeniti mišljenje ljudi o izbjeglicama i kad ih čujete jasno vam je da će uspjeti, jer njihova muzika može samo obogatiti scenu. Kako izbjeglice nemaju domovinu, barem ne onakvu u kakvoj su živjeli, želimo im dobrodošlicu u našem svijetu, u našoj Regiji, u našem svemiru zvanom muzika.

2

NOVO!

Jam Display

Waiting For The Rain

Somborski bend Jam Display objavio je svoj drugi video, ovaj put za pjesmu “Waiting for the rain”. U spotu gostuje kanadski glumac srpskog porijekla Lazar Rockwood. Ovaj spot je ujedno i najava za predstojeći koji će izaći krajem 9. mjeseca, a u kojem će se pored Lazara Rockwooda pojaviti i holivudski glumci Nick Mancuso i Michael Pare. Spot za pjesmu “Waiting for the rain” snimao, režirao i montirao je Robert Budai, guitarist benda. Osim njega bend čine: Aleksandar Pavić (vocal, gitara), Bojan Milić (bass gitara) i Marko Janković (bubnjevi). Muzičku produkciju potpisuje Aleksandar Vaci Shazz. 

3

3 3 2

KHARA

Currahee

Khara je makedonski instrumentalni post-rock bend iz Kumanova, osnovan u listopadu 2014. Bend se sastoji od dvije gitare, basa i bubnjeva. Do sada je bend objavio jedan EP pod nazivom: " This Cruel, Mournful Circle ", a Currahee je najavni singl s nadolazećeg albuma " There Were Heroes Amongst Us". Khara su: Filip Stojkovski, Filip Mihajlovski, Milan Trajkovikj, Emil Packovski.

4

1 1 2

Moskau

Courthouse

Performativno-glazbeno-umjetnički kolektiv Moskau, nakon nedavnog objavljenog EP-a ”Red” objavljuje ”Dirty Ground”, prvobitno zamišljen kao EP, ali je spontano prerastao u prvi LP benda koji broji sedam pjesama. Na ”Dirty Ground” Moskau zvuči prljavije i mračnije nego do sad, album prožimaju suprostavljene teme grijeha i pravedne kazne, a sve to prati već prepoznatljiva religijska simbolika. Album je sniman u studiju ”Moskau”, producirao ga je sam bend koji potpisuje i tekst i glazbu i vizual. Zvonko im radi promociju albuma na Dozvoljenom četvrtku u 11. mjesecu.

5

9 4 3

Dječak iz Vode

Tri metra od straha

Na međunarodnom festivalu kantautora KantFest, u mjestu Ruše kraj Maribora, prvu nagradu ove je godine osvojio Dječak iz Vode, bend Edina Džambića (Zagreb / Brčko). Edin Džambić poznat je po svojoj neiscrpnoj kreativnosti koja svaku misao i sliku lakoćom pretvara u pjesmu, suvereno se krećući od oporih in-your-face komentara društvenih i političkih (ne)prilika, preko duhovitih dosjetki i dekonstrukcija glazbenih žanrova, sve do emotivnih glazbenih zapisa. 2015. objavio je dva albuma: Sretan rad i Nije moje da mislim.

6

6 6 2

džeZZva

east

Prekmurski etno jazz kvartet džeZZva predstavlja novi spot za pjesmu East, najavnu pjesmu istoimenog debi albuma. Radi se o četiri vrhunska glazbenika koji vrlo vješto izlaze iz žanrovskih okvira eksperimentalne etno glazbe, a neprestanom improvizacijom doprinose uzbudljivosti skladbe u svakom trenutku: Dejan Berden - klavir, sintesajzer, Iztok Rodez – gitara, Mojmir Wolf - bas gitara, Miran Celec - bubnjevi, udaraljke.

7

4 4 2

Sleepyheads

Lost Myself

Sleepyheads iz Zagreba ima najbolji album “The Swirling Thoughts Of​.​.​.“ ove godine prema Potlisti: „četveročlani vokalno instrumentalni ansambl Sleepyheads iznjedrio najbolji album tekuće godine nastao, o groznog li izraza, „na ovim prostorima“, a ne bi loše prošao ni u međunarodnoj konkurenciji, na svakoj ozbiljnijoj listi koja uzima u obzir gitarističku glazbu morao bi ući najmanje u top deset.“ Album ima čak 13 pjesama i traje impresivnih 47 minuta od kojih niti jedna nije suvišna. Dame i gospodo Sleepyheads: Vedran (gitara i vokal), Domagoj (bas), Daniel (gitara), Gišo (bubnjevi).

8

8 1 5

Žen

Kraj početak

Dva tjedna nakon što su singlom „Kraj početak“ najavili izlazak drugog albuma Jantar, audio vizualni sastav Žen iz Zagreba objavio je i prateći spot. Spot prati dva karaktera koja proizlaze iz jednog tijela, te kroz odnos prostora i emocija zaokružuju priču između dvije osobe. Pjesma je, kao i ostatak albuma, snimana tijekom prosinca 2014. i početkom ove godine u studijima Soundbrick i ViBRa u Zagrebu, miks je napravio Neven Marinac, a mastering Valent Samardžija. Novi album će biti objavljen krajem kolovoza za Unrecords, queer feminističku nezavisnu izdavačku kuću iz Austrije za koju je izdan i prvi album benda Žen.

9

NOVO!

M.O.R.T.

Stare ljubavi

Od prije nekoliko dana je u prodaji ploča „Zimzeleno a novo“. Cilj akcije je očuvati glazbenu kulturu predstavljanjem važnih autora i pjesama mlađim generacijama. Objavljivanjem originalnih snimki te njihovih obrada u akustičnim verzijama i u interpretaciji mlađih glazbenika želi se podsjetiti na antologijske glazbene materijale, koji su u vrijeme nastanka bili korak ispred vremena. Tereza Kesovija je 1976. godine snimila pjesmu „Stare ljubavi“, a za akciju „Zimzeleno a novo“ pjesmu je obradio M.O.R.T. iz Sinja.

10

7 7 2

MBurns

Storm Is Gone

U procesu snimanja drugog albuma koji treba izaći krajem godine, crikveničko- riječki bend Mburns izdao je svoj prvi službeni spot za pjesmu ”Storm is gone”, uzetoj sa albuma prvijenca, koja je dobila novo ruho u obliku remixa i remastera te manjih aranžmanskih zahvata. Spot se sastoji od snimaka nastupa iz Pule, Zagreba, Londona, Rijeke itd., te prikazuje energičnu svirku benda u ”live” okruženju. Za koncept spota i montažu zaslužan je bubnjar benda Igor Klanfar, dok se za zvučnu podlogu pobrinuo dugogodišnji producent Igor Rogović. Nova verzija pjesme također je ponuđena na besplatan download.

Prijedlozi Na vrh

1

The Mothership Orchestra

Little Silverbox

Instrumentalno bogat indie rock bend The Mothership Orchestra formiran je 2005. u Požegi, Srbija. Do sad su izdali EP ''Waking the Dead'', EP ''Everything And Notning Tales'', a 2010. objavljuju svoj debi album ''Song for You''. Zvuk TMO karakterizira bogata orkestracija , kao i uticaj downtempa, britanskog folka, dark cabareta i baroque popa. Pored instrumenta uobičajenih za pop muziku TMO koristi i violinu, melodiku, mandolu, harmoniku, trubu, flautu, usnu harmoniku, klavir, fagot, violončelo, saksofon i kontrabas. Little Silverbox nalazi se na kompilaciji "English As A Second Language" (Ammonite Records 2015).

2

Ika

She

Ivana Smolović Ika je preteča, odnosno majka beogradske amerikane čije pjesme uživo izvode i najistaknutiji predstavnici te scene Dukat aka Stray Dogg i Ana Ćurčin. Prvotna ideja da nastupa s par prijatelja i zadrži mali bend se na kraju razvila u šesteročlani bend.  Na kompilaciji ''English as a second language'' Ika se našla sa pesmom She, prvim singlom sa novog EP –a “My bike is in the backyard, it was too cold for my horse“. Ika ne žuri, ne juri za medijskom pažnjom. Uživaju u sviranju i obožavaju svoje fanove. Oni su zabavni i melankolični. Pop i amerikana.

3

Baden-Baden

Of Fear

Dvije godine nakon izvrsnog EP-a “Baden Baden“ i hitova “Sommer am Baden Baden“, “Honigmund“,  i “Overdue“, zagrebački bend Baden-Baden singlom "Of Fear" najavljuje drugi EP. Bend je u relativno kratkom vremenu napravio popriličan hype zahvaljujući svojim energičnim nastupima na kojima ruše granice između publike i benda uz pažljivo smišljen vizualni nastup. Primjer benda koji ima sve i za oko i za uho. Inteligentno se poigravaju sa žanrovima, ali zvuče svoje i zovu na ples. Luđački, ekstatični ples u transu.

4

Them Moose Rush

Soldier

Nakon što su u vrlo kratkom roku postali miljenici publike i kritike, te često proglašavani novom velikom nadom regionalne rock glazbe, bjelovarska prog rock mašina Them Moose Rush nezaustavljivo melje dalje. Izdali su drugi EP u njihovoj "Three π“ trilogiji, u fizičkom i digitalnom formatu, pod nazivom "Three π Two“. Najavni singl “Redrum“ smo već objavili na Zvonku, a sad idemo dalje i predstavljamo novi singl “Soldier“.

5

Fonija

Нема генерација

Fonija iz Skoplja je punk rock trio koji radi puno i stvara zarazno-melodične pjesme. Iako su jako mladi, izdali su 4 albuma i jedan EP i regrutirali veliku bazu fanova u Regiji jer su njihovi koncerti priča za sebe. Energija koja pomiče zidove. Pjesmom “Silent generation“ najavljuju novi album i veliku turneju na proljeće 2016. Uhvatite ih obavezno u prolasku kroz vaš kraj. Foniju čine: Kristijan Lafazanovski – bubnjevi, Stefan Ristovski – bas i vokali te Deni Krstev – vokali i gitara. Deni je i u Bernays Propagandi gdje programira ritmove, a alfa i omega Bernays Propagande, Vasko Atanasoski je menadžer Fonije. 

6

Humanofon

Lights Go Out

Humanofon je karlovački bend koji su 2004. godine osnovali : Nenad Panić (vokal, gitara), Dino Pavlov (vokal, bas, synth), Vedran Pavlov (vokal, gitara, synth) i Damir Trputec (bubnjevi). Eksperimentirajući s različitim žanrovima/zvukovima, pod utjecajem bendova u kojima uživaju te spajajući svakojake stilove u jednu cjelinu, odlučili su ignorirati konkretne pravce i jednostavno svirati ono što im dobro zvuči. Nakon 11 godina objavili su svoj prvi EP naziva Humanofon na kojem se nalaze četiri pjesme.

Prati!

do sljedeće top liste