Muzika je Zvonko Radost

Top lista #48 24.11.2014. - 30.11.2014.

1

2 1 4

Zoster

Brod koji tone

Zoster  iz Mostara (BiH) dobio je ime po bolesti Herpes Zoster koju je prebolio Mario Knezović, osnivač i vokal benda, jer simbolizira pojavu bolesti kad je sustav loš. Zato Zoster ne svira agresivnu muziku, jer smatraju da to dodatno uznemiruje ovu sredinu koja je agresivna sama po sebi, već šire poruke ljubavi i tolerancije. Do sad su nam na Zvonku poručili „Budi svoj“ i „Gavrilo“ pjesmu povodom 100. godišnjice atentata u Sarajevu koja je najavila novi, četvrti album „Srce uzavrelo“ koji izlazi u 11. mjesecu ove godine. Inače Zoster sigurno znate po pjesmi „Ko je jamio...“ koja je na YouTube-u skupila 1.354.926 pregleda.

2

1 1 2

Tempera

Plastichni kuli

Tempera je novi bend iz Skopja, nekadašnji Arhangel, koji nam predstavlja singl „Plastichni kuli“ s prvog albuma „Igraj“. Bend je sastavljen od iskusnih i poznatih muzičara: Tanja Tas – vokal, Dragan Gjinovski Gjino - gitara, Mite Dimovski – bubnjevi i Djole Maksimovski – bas koji su osim u Arhangelu svirali i u Kismet te Vlatko Stefanovski trio i surađivali sa bendovima Mizar, Anastazija, Kiril Džajkovski, Foltin. O povezanosti cijele scene najbolje govori činjenica kako pjesmu „Plastichni kuli“ osim članova benda potpisuje i Goran Trajkoski, lider benda Mizar.

3

4 1 6

J.R. August

Change of Seasons

Zvonkov pobjednik 10. mjeseca J.R.August odnosno JohnJohn Raven August, pravog imena Nikola Vranić muzički je vudrenkind iz Zaboka u Zagorju. Nikola je, iako ima tek 24 godine, skupio iskustvo svirajući u raznim bendovima (Woodoo Lizards među ostalima) i sad sam jezdi regijom predstavljajući svoju romantičnu kvadrologiju „Change Of Seasons“ s koje smo već čuli „Man with the Magnificent Mind“ i „Distort Reality“ i „John – John“. Nikola je u međuvremenu okupio bend i ulazi u studio da mu glava ne pukne od ideja. Pročitajte intervju koji je Ravno Do Dna napravio s Nikolom kao Zvonkovim pobjednikom mjeseca.

4

NOVO!

Lovely Quinces

M

Splitska kantautorica sa zagrebačkom adresom Dunja Ercegović aka Lovely Quinces rasprodala je veliki pogon u Tvornici Kulture. Ove godine svirala je i po Americi na par festivala i klubova uključujući onaj u Greenwich Vilageu gdje su nastupali Bob Dylan i Bruce Springsteen. Sve to je nevjerojatno za djevojku koja je do prije dvije godine i velikog hita “Wrong House“ vjerovala da će biti konobarica. “M“ je drugi singl, nakon “Secret Smile“ koji najavljuje novi album. U svakom slučaju obavezno provjerite kako jedna djevojka može potrgati 3 žice na akustičnoj gitari izvodeći ljubavne pjesme.

5

NOVO!

tužni pol

ključ

Tužni pol je solo projekt Juraja Vujnovića iz Sućuraja na Hvaru. Ako mu je „ključ“prva i jedina stvar koju je do sada objavio, kakva će mu tek biti deseta? Inače Juraj ima i bend koji se zove Zelena Tea, a jedan je od organizatora Tam Tam festivala u Sućuraju koji svako ljeto na more dovede provjereno dobre, regionalne izvođače.

u sumrak sve ideje | tražio sam ključ | avion plave boje | tek dođe mi usput...

6

9 6 4

Mutant Urban Dance Ansambl

Kultura do kolena

Mutant Urban Dance Ansambl iz Novog Sada (Srbija) zvukom, ali i postavom, dvije bas gitare i bubanj, nastavljaju jaku drum &bass školu koju je promovirala Disciplin A Kitschme, a nikako ne smijemo zaboraviti Stuttgart Online. Ovu opasnu trojku čine Nenad Grbušić – bas, Aleksandar Milovanović – bubnjevi i Milan Vasiljev – bas i glas koji svira još u Nikad Više Embrio.

7

5 5 2

Gracin

u bojama

Prvi album splitskog kantautora Tomislava Gracina, “Mono“ od nedavno je dostupan za download. Zvonko vam s albuma predstavlja stvar u kojoj se najbolje čuje sam Gracin i njegova „tišina“, jer muzičar je najbolji kad zna ne svirati. Gracin je napisao sve pjesme i tijekom dvije godine, snimio i odsvirao sve instrumente, koje je uglavnom posudio, te producirao i miksao cijeli album. Dakle, punokrvni one-man projekt koji zvuči upravo tako, intimno, neposredno i iskreno. Rijetkost u današnje vrijeme.

8

NOVO!

EYOT

How Shall the Dust Storm Start?

Eyot iz Niša (Srbija) odsvirao je preko stotinu koncerata u 18 zemalja širom svijeta i svojim eklektičnim stilom koji pliva od roka do jazza, pa sve do punka i ambijentalne muzike predstavlja jedan od najinteresantnijih bendova u zadnje vrijeme. Ova četvorka u sastavu: Dejan Ilijić – piano, Slađan Milenović – gitara, Miloš Vojvodić – bubnjevi i Marko Stojiljković – bas, pobjednik je Umbria Jazz Festivala (Perugia, Italija) 2009. za područje Balkana te MIDEM OFF Showcase 2012. (Cannes, Francuska).

9

3 3 2

Kralj Čačka

Moj Avatar

„Moj Avatar“ je prva prava studijska snimka Kralja Čačka odnosno Nenada Marića, beogradske urbane legende, Tom Waits-a iz Šumadije, iz Čačka. Kralj je sve do sada bio savršeni materijal za građenje kulta ličnosti, jer iako svira još od 2006.  ne pojavljuje se u javnosti, nema album (pa čak ni demo snimke), a skromno najavljivane koncerte drži jednom do dvaput godišnje, tek da bi uskom krugu fanova dao povoda za hvalospeve i širenje glasa o jedinstvenom kantautoru jer Kralj je spoj zanatlije i umjetnika, muzički virtuoz koji je uz to originalan što je rijetka pojava, samim time dobitna kombinacija.

10

8 4 3

Valentino Bošković feat. GC Kocha

Chinchaysuyu

Valentino Bošković je prvi Bročanin u Svemiru. Godine 1646. pope se na Vidovu goru i lansiro u Svemir. Od tad luta i piva stvori... stvari... stveri...
Valentinota  su oživjeli, ako je ikad i umro, dvojica splitskih Bračanina, Branko Dragičević (Kundyak Mezhie, Fog Frog Dog) i Josip Radić (Beatles Revival Band, Buđenje), a na singlu „Chinchaysuyu„ gostuje Goran Cetinić Koća (svira gitaru u bendu Otprilike ovako i jazz ansamblu Partet). Novi singl je, nakon "Pymbylymby"  već drugi koji najavljuje nove Boškovićeve avanture nakon zadnjeg albuma "VSSR".

Prijedlozi Na vrh

1

Laibach

Bossanova

Laibach znaju svi, ali malo ljudi je upoznato s njihovim konceptom provokacije koji je posebno opasan bio u 80tima kad su na platnu za vrijeme koncerta prikazali Tita i muški ud. Laibach je svih 34 godine djelovanja ostao u potpunosti dosljedan svom konceptu pa tako i novi album “Spectre“, s kojeg smo već predstavili singl “The Whistleblowers“, zvuči kao politički manifest. Spectre je prvi album Laibacha nakon 2006., ali bez obzira na to, na kadrovske promjene, rad na raznim side projektima, i dalje zvuči kao punokrvni Laibach, onakav u koji smo se zaljubili kad smo ga prvi put čuli i vidjeli jer umjetnost je divlja ili nikakva.

2

Majamisty TriO

Suddenly Japan

Pijanistica i kompozitorica Maja Alvanović spojila je bogato iskustvo iz klasične muzike i zanimanje za nove europske džez tendencije u Majamisty Trio, bend iz Novog Sada u Srbiji. Njeni partneri u sastavu, kontrabasist Ervin Malina i bubnjar Ištvan Čik su aktivni članovi novosadske scene (klasika, džez, improvizirana muzika), koji surađuju s brojnim istaknutim domaćim džez umjetnicima. U bendu se još nalazi i Aleksandra Drobac Čik, kao gostujući vokal. Singl „Suddenly Japan“ najavni je singl novog albuma “Love“ koji je izašao prije nekoliko dana i koji možete naručiti na njihovim stranicama. Love is in the air...

3

Snow Creation & Trumpetman

Njena pjesma

Snow Creation & Trumpetman su gitarist - Denis Balavac akademski muzičar iz Kotora u Crnoj Gori i  bubnjar - Igor Borozan akademski kipar iz Stoca u BiH, a postoje kao bend od 2008.  Ime benda nastalo je kao prijevod  Borozanovog ciklusa slika „Razgovori s bjelinom“, dok je Trumpetman engleski prijevod Borozanovog prezimena s turskog (borazan). Nalaze se za vrijeme praznika u staroj kući, studiju gdje uživaju kafenisati i stvarati muziku na tragu Neil Young-a... pa sve do indie psihodelije Galaxy 500.

4

058

Changes

Grupa 058 je glazbeni projekt iz Splita (058 je stari telefonski predbroj Splita) na kojem je gitarist i kompozitor Branko Mamut godine 2012. okupio Anu Opačak  i Dražena Perkovića kao ravnopravne vokale u bendu, odnosno pjesmu pjeva onaj kome bolje „leži“. Ovoj okosnici benda pridružili su se naknadno Toni Silobrčić, Dado Marunčić i Željko Marcina i trenutno imaju u ladici spremna dva albuma. Ukoliko se, kao i Zvonko, pitate što se čeka s izdavanjem predlažemo da ih sami pitate na njihovim FB stranicama.

5

Škrtice

Kulise

Škrtice predvodi legendarni Zoran Kostić Cane iz Partibrejkersa, a uz njega bend čine članovi nekoliko kultnih beogradskih bendova: Kole (Veliki Prezir), Boris (Jarboli) te Danilo i Boško (Straight Mickey and the Boyz). ŠKRTICE sviraju eksplozivna smjesu, u kojoj ima svega od punka, hard roka, new wave-a, hard cora do eksperimentalne muzike. Do sad su snimili uživo nekoliko pjesama u „Klinici Petrović“ na sedmom katu BIGZ-a, a ovaj put smo vam odlučili predstaviti stvar „Kulise“.

6

Robotek

Electric Dawn

Robotek je heroj makedonske nezavisne scene i jedan od najznačajnijih electro producenata u zadnjih 15 godina. Njegova izdanja su rijetka, ali vrhunska. „Electric Dawn“ je najavni singl s istoimenog, novog albuma „Electric Dawn“ koji je izašao ove godine za PMG Recordings, kuću koju je osnovao PMG Kolektiv s namjerom da okupi i predstavi modernu makedonsku muzičku scenu. Robotek uz komponiranje radi i kao producent upravo za PMG recording.  Na Zvonku smo nedavno predstavili i “The Wind, Sand, Heat and Cold“, također s albuma “Electric Dawn“. Idealna muzika za plesati kad ostanete sami u kući.

Prati!

do sljedeće top liste